4 mar. 2010

Dacia = Daqin din cronicile chinezesti vechi ?

Fragment din "Tara Daqin"
[...] Dar ca sa nu ramanem la o pura speculatie lingvistica, ar trebui sa vedem cum este descris acest teritoriu de catre autorii chinezi si daca descrierea se potriveste cu Dacia sau, mai degraba, cu alta parte a Imperiului Roman. Primul lucru pe care il aflam este acela ca Tara Daqin este condusa de un rege, care nu domneste pe viata, ci poate fi schimbat, daca semnele divine o cer (in caz de calamitati naturale, de pilda), iar regele se retrage de buna voie, fara nici o suparare. Istoricii n-au reusit sa gaseasca vreo asemanare cu sistemul de conducere de la Roma. Acolo imparatul nu era deranjat de semnele divine, iar consulii se schimbau anual, indiferent de starea vremii. Daca insa privim spre Dacia, ne amintim ca tocmai in acele vremuri, in anii 80 dupa Cristos, Duras ii cedase tronul de buna voie lui Decebal, simtindu-se prea batran ca sa faca fata amenintarii romane care se ivea la orizont. Cu siguranta, in astfel de imprejurari, era consultata vointa lui Zamolxe. Se mai spune in documentele chineze ca, pe langa rege, exista si un grup de 36 de capetenii militare, care deliberau in diverse probleme. Daca unul singur era absent, intalnirea nu mai avea loc. Cine erau acesti 36 generali, cum ii numeste cronica chineza? Consulii nu puteau fi, caci acestia erau doar doi, alesi anual. Numarul cel mai mare de consuli intr-un singur an s-a inregistrat in vremea imparatului Commodus, 25 la numar, dar nu au functionat simultan si a fost o exceptie. Nici despre senatul roman nu poate fi vorba, care avea cateva sute de membri. Daca insa luam in considerare Dacia, e posibil si chiar firesc ca, alaturi de rege, sa fi existat si un consiliu alcatuit din capeteniile cetatilor (davelor) supuse lui Decebal. Pe langa rege si consiliul generalilor, exista si un departament al arhivelor, mai spune cronica.
Urmatoarea informatie este despre capitala acestei tari, care este inconjurata de ziduri de piatra. Din nou, nici o asemanare, nici cu Roma, nici cu alte orase mari ale imperiului. Cetatile dacice din Muntii Orastiei erau, intr-adevar, inconjurate de ziduri de piatra, insa despre Roma nu se poate spune asa ceva: Roma nu era aparata de ziduri la vremea aceea! In timpurile vechi, cand se lupta cu cartaginezii si cu galii, Cetatea Eterna avea ziduri de aparare. Insa cand puterea sa a inceput sa creasca si toate teritoriile din jurul sau ii erau supuse, nu a mai avut nevoie de o astfel de protectie. Vechile ziduri construite in vremea regelui Servius au mai fost de folos pana spre sfarsitul republicii. Abia in vremea imparatului Aurelian, in secolul Iii dupa Cristos, s-a construit un nou zid, dar de caramida.
Capitala descrisa de chinezi nu seamana deloc cu Roma. Ea este alcatuita dintr-un sediu central si alte patru palate, iar regele petrecea cate o zi in fiecare din cele cinci sedii, rezolvand diversele probleme. Perimetrul capitalei avea o suta de li (41,6 km), deci aceasta era distanta parcursa de rege in cinci zile, intre cele cinci cetati. Cu toate eforturile de a intelege acest pasaj, istoricii au trebuit sa se dea batuti: nu este vorba despre Roma. Daca ne gandim insa la Sarmisegetuza Regia, in preajma careia se afla cateva cetati puternice, asemanarea este destul de mare. Sarmisegetuza era probabil un centru religios. Aproape de ea se aflau cetatile de la Costesti, Blidaru, Banita, Piatra Rosie, cu functii militare si religioase, dar si asezarea civila de la Fetele Albe. De asemenea, e posibil sa existe si alte cetati sau asezari in zona, inca nedescoperite de arheologi. Drumul total insumat intre cele cinci cetati enumerate mai sus este de aproximativ 40 de kilometri. Daca mergem pe firul acestei speculatii, e drept, nu putem sti cu precizie care erau celelalte patru “palate”, dar trebuie sa recunoastem ca este cea mai apropiata varianta de descrierea cronicii chineze, si ca Roma nu are nici o legatura cu acest pasaj.
Tara Daqin este o tara foarte bogata. Pamanturile sale sunt pline de aur si argint, iar locuitorii ei se ocupa cu agricultura, cultivand cinci feluri de cereale. Comerciantii sunt foarte cinstiti, nu au doua preturi. Daqin are mult grau si resurse alimentare din belsug si ieftine. Oamenii sunt primitori, iar cand la hotar sosesc soli din tarile vecine, li se trimit cai de posta, pentru a ajunge in capitala, unde regele le face daruri in aur. Seamana aceasta descriere cu Roma? Locuitorii tarii stiu sa-si brodeze hainele cu fir de aur, stiu sa aureasca obiectele si au o panza fina pe care o numesc “blanita de oaie”. Nu exista hoti si banditi. Zece banuti de argint valoreaza cat un ban de aur. Oamenii din Daqin prelucreaza sticla si fabrica arcuri si sageti. Ca sa ajungi in aceasta tara, poti sa mergi si pe uscat din Persia, inconjurand marea pe la nord. Se spune chiar ca ar fi existat un pod imens, de cateva sute de kilometri, care lega nordul marii cu tara Daqin. Cat din aceasta descriere se potriveste cu Roma si cat cu Dacia? De buna seama, istoricii care au studiat documentele chineze nu stiau mare lucru despre Dacia si nu au banuit ca ar putea fi vorba despre ea in aceste descrieri [...]

Aurora Petan
Sursa: http://www.formula-as.ro/2006/748/societate-37/tara-daqin-7583

Preluare de pe http://ro.netlog.com/go/out/url=http%3A%2F%2Fdaciasecreta.anyhow5.com

5 comentarii:

  1. Dar vezi cum pun problema: au ahuns chinezii in Dacia? La fel ca treba cu indo-europeni.
    Eu stiu ca Pelasgii au ajuns in India, probabil si in China. Mai stim pe Massageti, care se intindeau de la Marea Neagra pana in China.

    RăspundețiȘtergere
  2. Masageti, adica getii cei mari, adica neam tracic, adica populatie pelasgica. Sunt de acord cu ce spui tu. Precizez ca autoarea mentioneaza, in restul articolului nepublicat de mine, descoperirea mumiilor blonde si tatuate de pe teritoriul Chinei, sugerand, astfel, prezenta pelasgilor in zona respectiva. Dar nu merge mai departe, asa ca nici eu nu am facut-o. Eu am dorit, postand doar acest fragment, sa pun la dispozitia cititorilor o descriere a Daciei, facuta de chinezi, acum 2000 de ani; asiatici care se pare ca, da, au trimis soli pana aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se poate, dar Pelasgi, acei nobili Arya, sau Brahmanii(Rahmani-Ramani-Rami-Rama)au ajuns in Iidia, poate si in China, multmai devreme. Acest lucru a fost dovedit de cei de la Cambridge, in frunte cu Gordon Childe, anume ca Cultura Vadica a fost dezvolata in Carpati si mai apoi dusa in India. Ca dovada, Lucian Iosif Cuesdean(Romana, limba vechii europe), a gasit peste 1500 de cuvinte comune cu sancrita, prin care si cuvintele sacre ale vedelor, Om, Sa, Rama, Vede, Daksa, Valac(Valah). Intra pe blogul meu sa vezi un articol despre Pelasgii ajinsi in India de George Liviu Teloaca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Repet, sunt de acord cu tine. Stiu ce spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.com/2010/01/dacii-in-vede.html

    RăspundețiȘtergere