24 oct. 2011

Noi, DACII

Spre disperarea unora, din fericire din ce în ce mai puţini la număr, identitatea noastră ca popor începe să fie conştientizată de din ce în ce mai multe persoane. Mai exact identitatea noastră de urmaşi ai dacilor. Trebuie să mă fac bine înţeles. Nimeni nu susţine puritatea rasială, dar nimeni nu poate veni şi spune că suntem o adunătură de neamuri venite de nu ştiu unde, că nu avem un puternic fond dacic, predominant genetic şi, implicit, tradiţional. Toate sărbătorile populare sunt dacice, hainele populare sunt dacice, ceramica este cu modele dacice şi tot aşa. De asemenea, limba este dacică, prelatină. Legiunile care au venit aici au venit să fure, nu să educe populaţia locală, iar legionarii erau în majoritatea lor din alte părţi ale imperiului, nu din Roma. "Dar sa presupunem totusi ca dogma latinizarii este adevarata. Au venit romanii in 106 si au inceput o campanie de latinizare a dacilor. Mii de invatatori romani si-au incaltat sandalele, au luat toiegele, tablitele de scris si translatorii, care trebuiau sa le asigure intelegerea cu populatia daca si au inceput latinizarea. Populatia in acele vremuri era o populatie de pastori, de vanatori si agricultori, iar acestia trebuiau sa fie gasiti, convinsi prin translatori de importanta studiului limbii latine si convinsi in primul rind de cat de buni sunt romanii sau de avantajele vorbirii in limba latina iar in final acestia nu ar mai fi denumit padurea sub numele de "padure" ci "silva" sau in loc de tata ar fi spus "pater".
Ce ar fi castigat dacii din aceasta invatare a limbii latine? Probabil favoruri de la stapanitorii romani, mindria de a vorbi limba celui mai mare imperiu al lumii care-i cucerise si posibilitatea de a vizita Roma fara translator.
Ce ar fi cistigat romanii ? Probabil multumirea sufleteasca a faptului ca limba latina este vorbita de mult mai multa lume si ca aici la margine de imperiu se simteau ca pe strazile Romei.
Ar mai fi o problema. Media de varsta fiind in vremurile acelea mult mai mica decat astazi trebuia ca aceasta campanie sa fie facuta foarte rapid pentru ca subiectii sa apuce sa-si invete urmasii latineste.
Ce costuri ar fi avut aceasta campanie pentru romani? Probabil uriase deoarece trebuie luat in calcul si ca trebuia asigurata protectia acestor misionari ai latinitatii ei ajungand in zone in care se vorbea limba daca, dar stapanirea romana nu era privita cu simpatie dovada si desele rascoalele ale dacilor din zona ocupata.
Vorbesc romanii in documentele lor de o operatiune de o anvergura asa de mare ce ar fi necesitat costuri uriase? Au ajuns romanii in Bucovina si Basarabia mai mult decat cu misiuni comerciale? Din cate stim noi nu. Care ar putea fi explicatia ca totusi acolo se vorbeste romaneste? O explicatie a fost ca in timp, dacii care au fost latinizati de romani au luat la randul lor toiagul si tablitele si s-au apucat sa-i latinizeze ei pe dacii ramasi neaosi. Este o ipoteza. Este aceasta credibila? Dogma spune ca da.
Este acest proces de schimbare a limbii unui popor intr-o perioada scurta de timp (la nivel istoric) frecvent in istorie ?
Din cate stim pina in prezent nu s-a mai intamplat nicaieri asa ceva.
Interesant este ca romanii nu au putut sa latinizeze nici Peninsula Italica desi au avut la dispozitie din 753 i.e.n. cand s-a infiintat Roma (dupa legende) si pana in prezent (2750 de ani). Daca ar fi latinizat-o, atunci in Italia nu ar exista dialecte si ar exista o unitate de limba mult mai puternica decit in Romania, findca romanii au avut la dispozitie mult mai mult timp. Si totusi in Italia sunt aproximativ 1500 de dialecte!
De ce au vrut romanii sa ne latinizeze numai pe noi desi pana la noi au mai cucerit o multime de popoare ramine un mare mister al antichitatii la a carui dezlegare chemam toti lingvistii romani care sustin teoria latinizarii", spune Dumitru Bădilă. De asemenea, cei de aici constituiau punctul de plecare al civilizaţiei, deci cade teoria înapoiaţilor luminaţi de superiorii romani. "Înaintea gloriei Greciei şi Romei, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trăit în valea de jos a Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţ la mare distanţă.", se scria în The New York Times, acum doi ani, părere susţinută de specialişti de peste ocean şi din Europa. Mai mult decât atât, genetica vorbeşte, iar cei care nu înţeleg logica imposibilităţii latinizării unui popor într-un interval atât de scurt, într-o ţară ocupată parţial, poate ca înţeleg datele genetice. "Faptul că, în sens biologic, genetic, „Noi nu suntem urmaşii Romei” este astăzi dovedit cu puterea izvorâtă din ştiinţă. Ex-romanii, ca mai toată Europa de Vest, aparţin grupului genetic R1b, în timp ce populaţia de azi a ţării noastre aparţine majoritar Haplogrupurilor I 1b – 75%-, şi R1a-20%. Acest argument genetic, esenţial demarcant pentru populaţiile din diferite zone ale lumii, ne detaşează cu claritate şi ne proiecteză, unic, în spaţiul carpato-dunărean, dintotdeauna şi pentru totdeauna", conform lui Napoleon Săvescu, preşedinte al “Dacia Revival International”. Iar faptul că de aici suntem şi că nu noi suntem urmaşii Romei, ci europenii sunt urmaşii noştri vorbeşte relaxat şi un genetician de renume. "O Evă mitocondrială din Tracia se află la originea românilor. Populaţia de aici a migrat apoi spre toată Europa cu 30-40.000 de ani în urmă. Mitul este originea latină. Strămoşii românilor, care aveau acest fond genetic, trăiau aici cu peste 5000 de ani în urmă. Probe ce demonstrează că este vorba de cea mai veche populaţie europeană s-au găsit în Peştera cu Oase şi la Cioclovina", a declarat profesorul Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie Umană de la Universitatea din Hamburg. Iar asta că, de exemplu, chiar suedezii ne sunt urmaşi, o spun cu drag nordicii respectivi, luând linia genetică din Biblie.


1. Noah
2. Japheth
3. Tiras
4. Tarusha
5. Thirasian
6. Thracian
7. Troi
8. Trojan
9. Aes
10. Aesar
11. Svear
12. Svenonian
13. Sverige
14. Swede

,se înşiră pe www.osterholm.info.


Cam atât, pe scurt, pentru cei care au o problemă cu continuitatea noastră aici. Poate ei sunt din alte părţi, dar eu sunt de aici şi, de asemenea, mulţi conaţionali de ai mei sunt de aici, nu au venit de nicăieri, şi ne mîndrim cu asta. Aceasta a fost, este şi va fi Casa Noastră.

Octavian Manu




.MARIJA GIMBUTAS Civilizatia Marii Zeite si sosirea cavalerilor razboinici . Ed. Lucretius 1997
2.GABRIEL GHEORGHE Sarea Carpatica criteriu pentru regandirea istoriei Revista Muntii Carpati nr. 16 1999
3.GETICA nr. 1-2 si 3-4 Ed. Gandirea 1992
4.ROMANIA atlas istorico-geografic Ed. Academiei Romane 1996
5.IORDACHE MOLDOVEANU Dacii vorbesc
BALAS MOLDOVEANU - introducere in tracologie-
Ed. Semne 1999
6.G.D. ISCRU Natiunea matca din spatiul Carpato
Danubiano-Balcanic Casa de editura si
librarie " Nicolae Balcescu" 1998
7.PAUL LAZAR TONCIULESCU Impactul Romei asupra Daciei
Ed. Miracol 1997
8.ELIE DULCU Romanii, o antichitate arhaica

Cartea "Potopul lui Noe", de William Ryan si Walter Pitman, poate fi comandata la Editura Dacica

"Originea poporului român - de la mit la realitate", Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie Umană de la Universitatea din Hamburg

https://docs.google.com/gview?url=http://www.dacia.org/daciarevival/images/stories/docs/Calatorie_genetica.doc&chrome=true

The Lost World of Old Europe: The Danube Valley, 5000-3500 BC [Hardcover]
David W. Anthony (Editor), Jennifer Y. Chi (Editor)

Biblia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu